Rólunk Kapcsolat Impresszum
hírek
Szabálytalan játszmajegyzések
Sorozatosan szabálytalanul jegyzik a játékosok a játszmákat, és a csapatvezetők ezt nem érzékelik!!!

Tisztelt Csapatvezetők és Játékosok!

Sok szabálytalan játszmalapot kapok a Csongrád Megyei Csapatbajnokság során. Vannak típushibák, amikre nem vetek ügyet. Ilyenek az a-h, b-g, c-f, d-e oszlopok, illetve az 1-8, 2-7, 3-6, 4-5 sorok felcserélése.

Azonban rengeteg olyan hiba is van, ami szabálytalan!

Ilyenek pl. a játszma utolsó lépésének kihagyása az ellenfél részéről, illetve egy lépés kihagyása, és onnantól a világos-sötét lépések felcserélése!

Vannak azonban olyan súlyos hibák is, amelyek már a nemtörődömség esetét is felvetik!

Világos Hc4-gyel sakkot ad a g8-on álló királynak (ez világos játszmalapja), amire sötét Kg8-at lép (sötét játszmalapja). Természetesen Fc4, Kh8 volt a lépéspár.

Vannak olyan játékosok, akik folyamatosan lehagyják a lépés utolsó elemét, azaz, hová léptek. Pl.: Bad. Ez teljesen szabálytalan, ugyanis a szabály kimondja, hogy legalább az érkezési mezőt be kell írni, de lehet a játszmajegyzés teljes is.

Van olyan játékos, aki folyamatosan kihyagy több lépést a játszmajegyzésben, akár saját, akár ellenfél lépése legyen. Itt most azt értem, hogy a játszmalapon üres mezőket hagy. Szégyen, hogy a csapatvezetők ilyen hibákat nem vesznek észre!

Aztán vannak a végtelen játszmákat játszók, elletve a 60. lépésszámot éppen csak túllépők, akik a második játszmalapra már nem írják fel sem az ellenfél, sem a saját nevüket. Sajnos az egyik 90+ lépésszámot játszó, a játszmalapot ki nem töltő játékos egyben csapatvezető is volt!!! Volt azonban olyan játékos, aki a 64 lépéses játszma második fejlécét nem töltötte ki (az ellenfele sem), amikor rákérdeztem, azt felelte, hogy már a 60. lépésben is döntetlen volt. Ez igaz, de akkor miért játszottál 64 lépésig? Ha addig játszol, kötelességed kitölteni a játszmalapot.

Volt olyan játékos, aki játszmalapja szerint a 60. lépésben feladta, miközben ellenfele 61 lépést írt, és ez volt a helyes! A 60. lépéspár valójában a 61. volt

Néhány fotót mellékelek a hibák felsorolásával – a nevek kitakarása mellett –, mert nem a megszégyenítés a szándék!

Meggondolandó, hogy visszatérjünk a versenybírós lebonyolításhoz, ami csapatonkét 40 000–50 000 Ft többletkiadást jelentene évente!

Bartos Ferenc, a Csongrád Megyei Sakkszövetség elnöke

Vissza